A boros kehely kiválasztása hozzáértést igényel

Boros kehely

Boros kehely

Nem is gondolnánk, hogy a bor felszolgálásakor mekkora jelentősége van a pohár tulajdonságainak, alakjának. Ugyanis a tökéletes boros kehely kiemeli a bor jellegzetes tulajdonságait. Ilyen tulajdonságokra kell gondolni, mint a bor színe, áttetszősége és illata. Természetesen mindenfajta bor más és más jellegzetes tulajdonsággal bír, ennek megfelelően a kelyhek is különböző feltételeknek kell eleget tegyenek. Ezt nincs honnan tudja egy átlagos borfogyasztó.

Ezért az éttermekben, valamint a fontos eseményeken erre specializálódott szakemberek, úgynevezett sommelier-k, segítségét veszik igényben. Az ő feladatuk, hogy a felszolgált ételek mellé a megfelelő borokat kínálják, és mindig a megfelelő boros kehely kerüljön az asztalra. Ami általánosan elmondható: a jó boros kehely átlátszó, hogy meg lehessen csodálni a bor színét, valamint úgy van kialakítva, hogy a felszabaduló jellegzetes illatanyagokat az orrunk irányába terelje. Fontos az is, hogy talpa legyen, amit meg lehet fogni, hogy a kezünk melegével ne változtassuk meg a bor hőfokát.