A napelem izgalmas története

Napelemek fűtéshez

Bizonyára már Ön is sokat hallott a megújuló energiaforrások hasznosítását megcélzó törekvésekről, amelyek napjainkban egyre többször kerülnek napirendre.

Többek között, a napelem használata is csak nemrég terjedt el a világban, de már számos épület tetején láthatjuk a meglétét. Ahhoz képest, hogy mennyiszer kerül szóba ez a remek találmány, viszonylag kevésbé ismert a története. A hozzáértő szakemberek megállapítása szerint, a napelem a fotovoltaikus hatás elve alapján működik, amit Alexandre Edmond Becquerel francia fizikus is felismert a 19. század első felében.

Nem sokkal később Willoughby Smith brit elektromérnök is foglalkozni kezdett ezzel az újonnan felfedezett technológiával és számos kísérletet hajtott végre ezzel kapcsolatban.

Miután a kutatók jelentős eredményeket értek el a fényelektromos jelenséggel kapcsolatban, a 19. század végén megszületett az első napelem. Érdekes módon, a világ csak jóval később figyelt fel erre a remek találmányra, amikor az USA haditengerészete kezdte el felhasználni.