Az erőszakmentes kommunikáció az együtműködés alapja

erőszakmentes kommunikáció

Erőszakmentes kommunikáció

A konfliktusok elkerülhetetlenek a személyes és a társadalmi fejlődés útján. Ezek előmozdíthatják vagy lelassíthatják a változásokat. Az erőszakmentes kommunikáció fontos szerepet játszik abban, hogy miként menjünk keresztül a konfrontációkon. A hallgatás, a probléma elkerülése vagy az éles ellenkezés nem jótékony hatású.

Az, hogy miként megy végbe a fenntartható és szisztematikus fejlődés, a személynek attól a képességétől függ, hogy megfelelően ki tudja-e fejezni önmagát, ugyanakkor meghallgat másokat és figyelembe veszi azok érdekeiket. Marshall Rosenberg, egy konfliktushelyzeteket tanulmányozó amerikai pszichológus megalkotta az erőszakmentes kommunikáció módszerét.

Ez egy információcserére szolgáló módszer, ami segít békésen tisztázni a különbségeket és megoldani a konfliktusokat. Célja egy pozitív kapcsolat megalkotása, ami segít abban, hogy minden ember meghallgatottá és megértetté váljon. Az erőszakmentes kommunikáció felváltja az érzések elnyomását és felveti az igények kifejezésének új módját.

Print Friendly, PDF & Email