Hogy zajlik egy szürkehályog műtét? Mennyi ideig tart?

szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Létezik egy szembetegség, a szürkehályog, amit semmiféle gyógyszeres kezeléssel vagy szemüveggel nem lehet korrigálni, csak operációval. Így kénytelen-kelletlen, az érintettek alávetik magukat a beavatkozásnak. A szürkehályog műtét előtti és utáni teendőkről tovább olvashat a drnagymihaly.hu weboldalon. Az operáció előtt részletes alkalmassági vizsgálatot szükséges elvégezni, ezt követően pedig a szakorvos segít meghatározni, hogy a többféle műlencse közül melyik volna ideális a páciensnek.

A vizsgálatra a betegnek magával kell hoznia a szemüvegét, a korábbi szemészeti leleteit, ha van valamilyen belgyógyászati betegsége, akkor annak is a leleteit az utolsó 2-3 évből, valamint az elmúlt 3 év zárójelentéseit. Amint megbizonyosodik, hogy a páciens alkalmas a szürkehályog műtétre, akkor megbeszélik a beavatkozás időpontját. Nincs altatás, sem injekció, a műtő orvos szemcseppekkel végzi az érzéstelenítést. Ettől sem kell félni, hiszen tökéletes a hatása, semmilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat nem fog érezni a műtét ideje alatt.

Az orvos, a legkorszerűbb műtéti eljárást alkalmazva, a szemlencsét a szemgolyón belül ultrahang segítségével porszerű részekre töri, majd pedig eltávolítja. Ezen a kis seben keresztül egy előre megtervezett, összehajtható műlencsét helyez a szembe, ami biztosítja majd a jó látást a páciensnek. Ez a teljesen fájdalommentes műtéti beavatkozás rendszerint kevesebb mint 10 percig tart, utána 1-2 órát pihennie kell a betegnek.

Ha semmiféle komplikáció nem lép fel, akkor ezt követően hazamehet, a műtét eredményét a szakorvos a másnapi kontrollvizsgálaton ellenőrzi. 2 hónap elteltével újra ellenőrzi a látásélességet és amennyiben szükséges, akkor szemüveget is felír a szakorvos. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy operáció után is minden évben javasolt a szemészeti szakvizsgálat. Nemcsak szürkehályogra jelent megoldást a beültetett műlencse, hiszen korrigálható ezzel a nagyfokú látáscsökkenés, illetve a lézeres látásjavítás alternatíváját jelenti sok embernek.