Milyen részekből áll az öntöző szett?

öntöző szett

Öntöző szett

Egy automata módon működő locsolórendszer igazából nem más, mint egy komplex vízcsőrendszer, amelyik a talajba nagyjából 25 centiméter mélyen van leásva és a kert tulajdonságainak, illetve a rendelkezésre álló vízforrás hozamának megfelelően van felosztva öntöző zónákra. Az öntöző szett több elemből épül fel, amelyeknek egytől-egyig nagyon fontos szerepük van.

A locsolás elengedhetetlen részei a szórófejek, csepegtetők, mikroszórók, illetve egyéb tartozékok. Ezek a talajfelszín fölött és alatt is elhelyezkedhetnek. Az öntöző szett bemutatásakor kevésszer esik szó a vízforrásról. Ez lehet vezetékes víz, kút, esővíztartály, ritkábban lehet tó vagy patak vize is.

Az öntöző szett legfőbb eleme a mágnesszelep. Ezt mechanikai vezérlés működteti. A víz a szelepek megnyitásával jut el az öntöző zónákba, és az adott zóna vízcsőszakaszából pedig az öntözendő területre. Ezek a nagyon kis felültségű kiegészítők a vezérlő automatika irányítása alatt vannak.

Az öntöző szett szelepjei, ha megnyílnak, akkor a szakaszon lévő szórófejek a víznyomás hatására kiemelkednek és locsolni kezdenek. Pontosan ezen az elven működnek a csepegtető csövek vagy épp a mikroszórók. Amikor az irányítást egy vezérlő automatika végzi, akkor hívjuk a rendszert automata öntözőrendszernek.

Ha adottak a kiegészítők, a kerti öntözőrendszer kiépítése megvalósítható. Miért is olyan fontosak manapság ezek az automatikusan funkcionáló szerkezetek? Nos, az öntöző legfőbb feladata, hogy mindig pótolni tudja a kertben a vízhiányt.

Ugye sok esetben a természetes módon rendelkezésre álló csapadék egyenetlen eloszlása nem segít a kert ápolásában, és az optimálishoz képest jelentősen kisebb mennyiségre lehet számítani. A kerti öntözőrendszer kiépítése azért is jó, mert a kertben lévő növényzetnek a legoptimálisabb vízellátást kell biztosítani.

Ugye a víz alapvető szükséglete minden élő vegetációnak. Természetesen a teljes sikert, hatékonyságot és komfortot az automatikus kerti öntözőrendszer kiépítése hozza. Ez a legkülönfélébb feladatokat automatikusan végzi, azaz a tulajdonosnak semmit sem kell felügyelnie.