A gluténmentes liszt használata miben más?

A gluténmentes liszt használata

A gluténról különböző mendemondák keringenek. Egyesek szenvednek az intoleranciájától és nem képesek olyan termékeket fogyasztani, amelyek még a legkisebb jeleit is tartalmazzák. Mások pedig azt állítják, hogy a glutén káros és megtagadják az azt tartalmazó termékek fogyasztását. A gluténmentes étrend ma már nem újdonság, de továbbra is kétértelmű fogalom.

Az ilyen táplálkozás támogatói úgy vélik, hogy pozitív hatásai vannak az egészségre és segít gyorsan megszabadulni a felesleges kilóktól. A gluténmentes liszt használata több szempontból is különbözik a hagyományostól. A másik nézőpont szerint viszont, a glutén nem rejt semmilyen veszélyt és egyáltalán nem szükséges a bevitelének ellenőrzése.

Egyébként, ha valaki nem tudná, a glutén a legtöbb gabonafélékben található fehérje. Így ez az anyag megtalálható szinte minden pékáruban, sőt, néhány hús- és tejipari termékben szintén. Tehát, amennyiben úgy dönt, hogy elutasítja a glutén tartalmú termékeket, azt tegye tudatosan! Bővebb felvilágosítás található az internetes oldalon, ahol bármikor tájékozódhat.

Az elmúlt években az orvosi kutatások jelentős előrelépéseket tettek a glutén emberi testre gyakorolt hatásainak tanulmányozásában. Ezzel párhuzamosan, a legjobb gluténmentes sütési receptek is egyre népszerűbbek, mivel nélkülözhetetlenek azoknak az életében, akik allergiásak erre az ellentmondásos összetevőre. Ilyen speciális receptek százaival találkozhatunk az interneten. A legfontosabb alapszabály ezek elkészítésénél a gabonából nyert liszt elhagyása.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy tilos enni olyan ételeket, amelyek sütéssel készülnek. Csupán ismerni kell néhány egyszerű receptet és trükköt, no meg alternatív alapanyagokat a gluténmentes sütemények készítéséhez. Így mindenki ízletes finomságokat tehet az asztalra, amiből azok is fogyaszthatnak, akik ebben a betegségben szenvednek. Aki megkóstolja a gluténmentes lisztekből készült ételeket, az biztosan repetázni fog, hiszen finomak, ízletesek, ráadásul egészségesek is.

Print Friendly, PDF & Email