Megtérülő befektetés a faelgázosító kazán

Faelgázosító kazán

Faelgázosító kazán

A modern technikának hála nagyon sok olyan fűtési módszer lett kidolgozva, ami hatékony lehet több szempontból is. Régebben, még megvolt mindenki elégedve a szobában elhelyezett cserépkályhával, de ma faelgázosító kazán megoldások is léteznek. Ez a rendszer egy olyan technológián alapul, aminek hála sokkal nagyobb hőfok nyerhető ki, mintha csak a fákat önmagukban égetnénk el. A nagyobb otthonok esetében, már nem oldható meg hagyományos módszerrel a teljes tér fűtése, így elengedhetetlen némi trükkhöz folyamodni. Ennek alapját képezheti a faelgázosító kazán.

A dolog lényege, hogy kell egy adott fűtőtér, ahol előállításra kerül a kellő hőmennyiség. Ezt aztán el kell vezetni különböző hőcserélőkön keresztül a megadott helyekre. A faelgázosító kazán a szíve a rendszernek. Fontoljuk meg alaposan beszerzését, hiszen vannak bizonyos feltételek, amelyeknek teljesülniük szükséges, ha használni akarjuk! Ezek közé tartozik a kellően száraz alapanyag. Ez azt jelenti, hogy a tüzelésre szánt fal nedvességtartalma nem haladhatja meg a 15-20%-ot.

Amennyiben ez nincs meg, akkor rövid idő alatt teljesen tönkremehet a faelgázosító kazán. Ha azonban rendelkezésre áll a kellő mennyiségű ideális tüzelő, akkor igazán gyorsan megtérülő beruházásról van szó. Működési elvét tekintve a faelgázosító kazán a tökéletlen égésből származó, de még jól égő füstgázok felhasználásán alapul. Két égéstérrel rendelkezik. A felsőben történik a kézzel berakott fa kevés oxigén jelenlétében történő elgázosítása, ahonnan a füst átvezetésre kerül egy kerámia térbe, ahol közel 1200 Celsius fokon fog elégni plusz oxigén hozzáadásával.

A hatásfok azért nagyobb, mert így minden égésre képes elem teljesen felhasználásra kerül, így kevés hamu marad vissza valamint a káros anyag kibocsátás is minimális. Voltaképpen egy igazán környezetbarát technológiáról van szó a faelgázosító kazán esetében. Megtérülő befektetés, és hosszútávon remek spórolási lehetőségeket nyújt, ha rendelkezünk folyamatosan megfelelően száraz alapanyaggal. Tegyünk egy próbát, és nem fogjuk megbánni!