NTAK 2023-tól: útmutató vendéglátósoknak

NTAK adatszolgáltatás

NTAK adatszolgáltatás

Egy vendéglátóhely üzemeltetése nem egyszerű dolog, ami sok fejtörést okozhat a tulajdonosoknak. Természetesen ezzel fontos tisztában lenni, mielőtt valaki belevág ebbe a szakmába. Néha jogosan érezhetik úgy az üzemeltetők, hogy a döntéshozók a fejük felett hoznak bizonyos rendeleteket és ezzel akarnak kiszúrni velük. A helyzet ennél azért bonyolultabb. A vezetőknek tisztában kell lenniük a forgalmi adatokkal, hiszen csak ezek ismeretében fogadhatnak el olyan javaslatokat, amelyek a későbbi fejlesztésekre vonatkoznak.

A turisztikai szektorok fejlődése döntő jelentőséggel bír, hiszen a modern korban a szolgáltatások veszik át az elsődleges színteret a termeléssel szemben. Magyarország kedvező helyzetben van, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne hová fejlődni. Mivel a digitális hálózatok esélyt kínálnak az adatok valós idejű nyomon követésére, ezért 2023 július 1-től az NTAK adatszolgáltatás, a szálláshelyek mellett, a legtöbb vendéglátó egységre is kiterjed.

Kötelező jelleggel kell megfelelni az előírásoknak, ezekről konkrét kormányrendeletek szólnak. A CMO weboldalán erre is kitérnek. Az elsődleges egy központi regisztráció, majd következik az ágazat regisztráció elvégzése. Az így megkapott számmal lehet továbblépni. A cégek, bizonyos statisztikai adatokat kell szolgáltassanak a forgalmukról. Ezt a megfelelő szoftverek alkalmazásával lehet elvégezni. A szálláshelyekkel szemben itt felesleges külön számítógépes rendszert integrálni, mert bőven kiszolgálja az igényeket az ePénztárgép applikáció.

Ez gyakran a már meglévő bankkártya terminálokra, egyéb androidos elven működő eszközökre telepíthető. A költségek ilyen formában alacsony tarthatóak, miközben az adatok automatikusan eljutnak az NTAK részére. Azt várják el ettől a szakemberek, hogy az ágazatok fejlesztése majd dinamikusabb formában lesz végezhető. Cél az adóterhek csökkentése bizonyos mértékben. A naprakész adatokkal a finanszírozási pénzek célba juttatására pontosabb esély kínálkozik. A támogatás tehát oda mehet, ahol arra tényleg szükség van és a befektetés megtérül. Hónapokon belül egy új kor kezdődik, ami új reményekkel kecsegtet.